שוק העבודה המשפטי
על קצה המזלג
שוק העבודה המשפטי - פיצוח המפה:
שוק העבודה המשפטי הינו שוק דינמי, תוסס, מתפתח ומתקדם ביותר. במהלך השנים, ובייחוד בשנים האחרונות, ניתן לראות שינויים רבים בשוק המשפטי וזאת בייחוד בתפיסת המשרדים את עורכי הדין כנכס איכותי אשר אליו יש להתייחס באופן מתגמל ביותר.
במאמר קצר זה נאפיין בקצרה תחומים ומונחים משוק העבודה המשפטי וזאת על-מנת להקל על ההבנה כיצד בנוי שוק המשפטים הרחב כאמור.
מתמחים:
כל עורך דין מתחיל את דרכו כמתמחה. כך, חלה חובה טרם קבלה ללשכת עורכי הדין כחבר מן המניין לבצע התמחות בת שנה וחצי (בעבר הייתה חובה לביצוע התמחות בת שנה). שלב ההתמחות מהווה נקודה קריטית וחשובה ביותר בחייו של עורך הדין. ההתמחות מהווה את השלב הראשוני בקריירה המשפטית (להוציא טרום התמחות) בה, ייתכן מאוד לראשונה, פוגשים בוגרי הפקולטות למשפטים את עולם המשפט "האמיתי" והפרקטי ולא רק מאחורי מסך הלימודים. כך, בחירת ההתמחות מהווה שלב חשוב ביותר וזאת משום שבשלב זה נחשף המתמחה לתחום שמעניין אותו (או למספר תחומים) ומתפתח, לעיתים רבות, בהמשך ישיר לעיסוק בזמן ההתמחות. לבסוף, המתמחים מבצעים את ההתמחות בשלל מקומות כגון: משרדי עורכי דין (בכל הגדלים), השירות הציבורי (משרד המשפטים בעיקר), חברות, עמותות, איגודים ועוד.
עורכי דין:
עורכי הדין מהווים את היסודות של שוק המשפטים. בכל מקום בו ישנה זיקה כלשהי לעולם המשפט ניתן למצוא עורכי דין. כך, עורכי הדין השונים מתברגים בכל מוקדי ההשפעה והכוח השונים. כלומר, ניתן למצוא עורכי דין, כמתבקש, בשלל משרדי עורכי הדין אך לא רק. עורכי הדין משתלבים בכל תחומי החיים. לפיכך, ניתן יהיה למצוא עורכי דין בדירקטוריונים, בוועדות, בארגוני חברה אזרחית, במוקדי השפעה פוליטיים ועוד. כיום, כידוע, לא ניתן כמעט לפעול ללא צורך בייעוץ משפטי סדיר ובשל כך ניתן לראות את ההשפעה העצומה של עורכי הדין על שלל שוק העבודה, חיי המסחר, הפוליטיקה וחיי היום יום של האזרחים. לבסוף, ראוי לציין כי אף שלל חברי הרשות השופטת ובמיוחד כל שופטי המדינה הם עורכי דין בהכשרתם ומגיעים, כולם, מהשוק המשפטי.
מסלולי קריירה:
כאמור, שוק עריכת הדין הינו שוק מגוון, דינמי ובעל פוטנציאל אדיר. בהתאם לכך, לכל אלו שיבחרו בקריירה משפטית (במיוחד כעורכי דין) ישנן אפשרויות אין ספור בכל הנוגע לנתיב הקריירה. כך, לדוגמה רבים יבחרו לגשת למסלול הקלאסי ולהתשלב בשוק עריכת הדין ולעסוק כשכירים במשרדים ו/או לפתוח משרד עצמאי. יתרה מכך, חלק מעורכי הדין יבחרו לעסוק בחברות, במגזר הציבורי, במוסדות פיננסיים, במקצועות פרה-משפטיים, בייעוץ כלכלי, בניהול, בייעוץ, בהמשך לימודים וקריירה אקדמית ועוד. משכך, בחירת מסלול הקריירה המשפטית מהווה החלטה חשובה מאוד וזאת משום שלעיתים קרובות מסלול זה ילווה את עורכי הדין לאורך כל הקריירה המשפטית. לצד זאת, ראוי לציין כי תמיד ניתן לשנות את מסלול הקריירה. מקצוע עריכת הדין מציע אפשרויות רבות ומגוונות וכן השתלבות במקצועות רבים שאינם לאו דווקא משפטיים גרידא.
משרדים:
כידוע, שוק העבודה המשפטי מורכב בעיקרו ממשרדי עורכי דין. משרדי עורכי הדין מגוונים ביותר. כך, לעיתים קרובות ניתן לאפיין תחומי התמחות ספציפיים לכל משרד, סדר גודל שונה, אופי עבודה ייחודי ועוד. כיום, משרדי עורכי הדין (בייחוד הגדולים שבהם) חרטו על דגלם את הצורך לשפר את תנאי העובדים ובייחוד לשפר את תנאי עורכי הדין. כך, ניתן לראות כי בשנים האחרונות המשרדים עושים מאמצים רבים לבצע התאמה לתנאי העבודה בשוק ההייטק ובכך לתגמל את העובדים הן מבחינה סוציאלית והן מבחינה חברתית. משכך, בחירת המשרד מהווה בחירה חשובה ביותר לכל עורך דין.
חברות:
כיום, בחברות רבות ישנה מחלקה משפטית. המחלקה המשפטית מורכבת מעורכי דין ואף לעיתים קרובות ממתמחים. לרוב, המחלקה המשפטית בחברה אמונה על אספקטים חוזיים/מסחריים/רגולטוריים ובשל כך עובדת בצמוד להנהלת החברה ומייעצת משפטית לשלל המחלקות שבה. לצד זאת, לעיתים קרובות, חברות רבות המעסיקות, כמיקור חוץ, משרדי עורכי דין. כלומר, לעיתים ישנה מחלקת משפטית ולצדה עובד משרד עורכי דין ולעיתים לחברה יש משרד עורכי דין וזו נעדרת מחלקה משפטית. משרדי עורכי הדין שעובדים עם חברות, אומנים, על פי רוב על שלל האספקטים המשפטיים המורכבים (אלו שהמחלקה המשפטית זקוקה לסיוע) וכן ככלל אמונה על הליטיגציה והייצוג של החברה בפני בתי המשפט ובתי הדין השונים.
מגמות בשוק המשפטי:
בשנים האחרונות, כפי שהוסבר לעיל, ניתן לאפיין את שוק העבודה כשוק מתפתח המבקש לשפר באופן ניכר את תנאי העבודה וסביבת העבודה ואף להתאימה לשוק העבודה בעולם ההייטק.
כך, ניתן לראות כי בשנים האחרונות רבים מעורכי הדין (בייחוד הצעירים) מבקשים לעסוק בתחומים הקשורים באופן ישיר לעולם "המודרני" כגון: משפט מסחרי, הייטק, שוק ההון, סייבר, פרטיות, ליטיגציה מסחרית ועוד. לצד זאת, ניתן לראות בבירור כי ישנה מגמה של ירידה בהתעניינות במגזר הציבורי, וזאת, ייתכן, עקב תנאי העבודה הירודים (לכאורה) לעומת שוק עריכת הדין הפרטי. יתרה מכך, ניתן לראות כי בשנים האחרונות, לעומת שנים עברו, אלמנטים כגון שכר, תנאי עבודה וסביבת עבודה תפסו נדבך מרכזי בשיקולי העסקה של עורכי הדין.
טרדנים:
לצד עליית השכר הגדולה (בייחוד בשנת 2021) נראה כי ישנה התמתנות מסוימת אשר ראשיתה מהמיתון של המחצית השנייה של שנת 2022. בעוד ששנת 2021 אופיינה כשנת פריצה, בטח בכל הקשור לשכר עורכי הדין והמתמחים ועלייתו, שכעת ניתן לראות בלימה מסוימת והפסקה של העלאת התנאים. יתרה מכך, ובשל דשדוש מסויים בשוק ההייטק ניתן לראות כי קיימת מגמה מתפתחת דווקא של חזרה של עורכי הדין שעזבו לטובת חברות ההייטק למשרדי עורכי הדין הקלאסיים. זאת, עקב תנאי עבודה טובים ולעיתים אף טובים יותר משוק ההייטק עצמו. לצד זאת, ניתן לראות כי למעט השכר, כיום נרשמת מגמה בה עורכי הדין מבקשים לבצע "איזון" בין עבודה לבית וזאת אף על חשבון השכר. משכך, ניתן לאפיין את התקופה האחרונה כתוקפת התייצבות מבחינת שכר עורכי הדין וזאת לצד דרישה לקיומו של איזון בין חיי העבודה לחיי המשפחה.
לסיכום, שוק המשפטים בכלל ושוק עריכת הדין בפרט מהווים שווקים תוססים, דינמיים ובעלי מאפיינים רבים בשונים. מקווים שבאמצעות מאמר קצר זה סייענו לכם בהבנה הבסיסית ובהכרת המונחים הקשורים לשוק זה.